Tuesday, August 12, 2008

Laksa Goreng Aunty Ani

Laksa Goreng

Bahan-bahan:
Sebungkus laksa yang telah siap kembang, cuci bersih dulu
5 tangkai sawi, disiang
1/4 kobis, dihiris halus
20 biji cili padi, ditumbuk halus (ikut suka korang la nak pedas macam mana)
6 biji bawang merah, ditumbuk halus
4 ulas bawang putih, ditumbuk halus
1 sudu sedang belacan
2 sudu besar sos tiram
15 kuntum cendawan hitam, direndam hingga lembut dan kemudian dihiris
3 sudu kicap pekat
garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Sedikit air

Cara membuatnya:
Panaskan minyak di kuali dan kemudiannya tumis bahan tumbuk bersama belacan hingga terbit aromanya. Kemudian masukkan sawi, kobis dan cendawan. Kacau rata. Masukkan air, sos tiram, kicap pekat, garam, gula dan serbuk perasa. Apabila melegak... masukkan laksa dan kacau rata hingga agak kering sedikit. Siap laksa goreng. Bolehlah dingap!

No comments: